Monday, January 31, 2011

~kluang dilanda banjir...memori 2006 kembali lagi~

assalamualaikum...

hujan kat kluang nie dari malam semalam tak berhenti2..mana tak naik air kat sungai2 yang akibatkan banjir kat bahagian2 yang memang wanted banjir...haha,,kesian tau kalau tengok dekat balai2 raya...sekolah2 yang jadik penempatan sementara bangsa banjir,,,paras air lak bukan main lagi tinggi..sekarang ni adah dengar kawasan palembang dah naik air paras telinga..sedangkan semalam waktu diorang pindah baru paras lutut,,,*adah diberitahu oleh kawan adah la..adah belum sempat nak jenguk kawasan banjir,mybe petang nie kot,,*

ok..cerita kawasan kampung yang tanah rendah of course akan naik air...kawasan bandar kluang..selepas banjir besar 2006 dulu..banyak parit2..sungai2 dibesarkan..tapi masih xcukup nak menampung air hujan yang non stop nie...lets picture tell the story moli k,,

nie sungai dekat depan BSN..air dah melimpah keluar,,,kejadian nie malam tadi..jambatan pon dah dibawak arus deras  


see,,,see,,,derasa xderas la kan air dia...sampai jambatan nie leh putus...dulu putus buat lagi..kali nie pon putus lagi...  

tak dapat adah bayangkan kalau adah kat tempat diorang..walupon umah adah tak banjir..p banyak jalan utama tutup..ayiep pon terkandas dekat tempat keje..jalan utama dah tutp..so sad...

nie permandangan dari atas KLUANG PARADE..sungai yang dah diluaskan pon boleh penuh,,dan sekarang sudah melimpah..gambar di ambil pada semalam petang..

hujan memang tak berhenti dari semalam..cuma renyai dan lebat balik...kawasan johor lain pon dah banjir..adah bagitau kluang je sebab adah duduk kluang la..haha

ni kawasan utama nak pegi bustand bagi sesapa yang naik bas...p sekarang air naik..tak tau la adah kalau leh lalu ke x... 

peringatan ok...awasi anak2 dan adik2 korang yang sebok dok main banjir..bahaya..kotor kan air banjir nie,,berwaspada k..cukup kalau kita hilang harta benda,,,jangan hilang ahli keluarga...=)

nie kawasan jalan haji penghulu kasim kluang..betul2 sebelah PRIME CITY..air lagi la naik..bab betul2 depan sungai..
wah!!agak2 sedap tak kalau mandi..

sebenarnya nie tempat cuci kereta yang biasa adah pergi.padahal..kawasan nie punya la tinggi..tapi still banjir,,tak terlepas jugak....


ok..cukup tok kali nie k..kalau adah ada informasi lagi adah bagitau k..bubye..=)

4 comments:

miss heart said...

uishhh..trok gak banjir..igtkan kt sne xbanjir..

Syuhadah Razali said...

miss heart..teruk jugk bgi kawsan yg tnh rendah..sampi bumbung...dah mcm lautan..kesian tgk diorang,,

miss heart said...

cian nye...mmg leh pch pale pk bnde ni..slp2 leh jdi darah tinggi..

Syuhadah Razali said...

tau xpe..nasib baik xteruk banda kluang..yg lain je teruk...