Tuesday, January 18, 2011

~dahulukan yang tua~

assalamualaikum.....

agak lama rasanye adah xwat entry kan??haha...bukan malas la..tapi tak de idea yang best nak wat...rajin menerjah blog memember je sekrg...*mood melayang je..*.

ok!...episod kali nie..*sejak  bila adah wat blog bersiri nie??haha...lantak kamu la labu...*..sudah!sudah!,,,kali nie agak sentap perasaan kasar adah la jugak...

semalam dekat 2 jam adah berdiri tunggu turn kat bank...*tempat duduk sikit sangat,,,dahulukan mana yang memerlukan..*...adah muda lagi la kan..so sangat2 xkisah bila berdiri walaupon kejap-kejap merungut...*penat la tau x,,diri je tak duduk2...*...

tengah penat berdiri...adah nampak sepasang suami isteri yang dah tua sangat...isteri dia papah suami yang berjalan gunakan tongkat...naik tangga lak tu..ada sikit simpati kat situ..adah tolong pak cik tu naik tangga...yang lain buat bodoh je..*bukan nak cakap adah baik atau apa,,,tapi terbayang kalau mak abah adah macam tu je...*...

pak cik mak cik tu pon berdiri jugak..ada satu mamat nie memang la hensem,,,p bila pak cik mak cik yang dah tua tue diri sebelah mamat nie...boleh dia buat tak tau je...adah nak tegur tapi malu..adah perempuan..nanti dikatakan berlagak baik...adah tenung je mamat tu,,,tak kan la mamat tu sanggup tengok pak cik mak cik tu berdiri lama nak tunggu giliran...korang sanggup ke tengok pak cik mak cik yang dah tua..diri pon dah tak seimbang..pakai bantuan tongkat lagi..??sanggup ke??mesti korang tak sanggup punye,,,

mamat tu duduk paling hujung dan sebelah dia kosong...sebelah dia lagi ada sorang perempuan yang dukung baby kecik..tak kan la nak disuruh perempuan tu bangun,,,ape la salahnye mamat tu bangun sedangkan turn dia sekejap je lepas tu..

last last adah dengar pak cik tu cakap dengan mamat tu,,,"anak..anak untung kan...masih kuat dapat tunggu dengan selesa..tak macam pak cik mak cik nie.."...kalau adah kene rasa-rasa tersentap jugak hati nie..muka mesti dah merah padam.,,tapi mamat nie selamba badak je pusing kan badan bagi laluan kat pak cik tu untuk masuk dalam duduk bahagian dalam..habis mak cik tu berdiri je??..nasib baik ada hamba ALLAH yang baik hati pegi tegur budak tu..mamat tu bangun p kaunter terus bla...xmintak maaf atau senyum pon...ish!ish!..

moral value yang adah dapat hari semalam...belajar la menghormati orang tua,,,satu hari nanti pon kita akan jadik macam diorang...dengan zaman serba moden yang lupa nilai-nilai murni tak mustahil zaman akan datang ada lebih teruk dari nie...


dahulukan la orang tua di kawasan awam..beri tempat duduk korang kat mereka...tak rugi pape pon..
bila orang tua melintas...korang hormat dan perlahankan la kenderaan korang...diorang tu dah xmampu dan xlarat nak berjalan laju2 macam korang..
dalam kenderaan awam macam bas...bagi je tempat duduk korang kat orang lebih tua dari korang..pada ibu mengandung pon...

1 comment:

Syuhadah Razali said...

hormat menghormatila kite antara satu sama lain...andai kite nak diri kite rasa dihormati oleh orang lain.