Friday, January 21, 2011

~tekanan = stress = kemurungan = gila~

assalamualaikum.....

agak crazy sikit entry kali nie..macam nak ketawa bila dengar cerita dari someone pasal tajuk entry kali nie...=)..

ok..semua sintom2 kat atas memang akan dialami oleh semua golongan masyarakat...tak kira la remaja ke..kanak2 ke..atau orang dewasa..korang tak percaya??cuba korang imbas balik zaman muda mudi korang...haha

zaman kanak2...biasanya kanak2 nie dia buat ikut suka hati diorang je..bab masih tak tau nak bezakan mana yang betol dan mana yang salah..contoh situasinya k..mm..budak kecik mana la tau bende lain selain bermain..bila dah bermain..of course la akan menghasilkan bunyi2 yang bising bangat..dan orang dewasa yang budget perlukan privasi asyik nak marah2 je kanak2 tak bersalah 2..bukan pecahkan barang..cuma lari2 je dah marah2..tak marah nanti dipukul pulak..lama2 kanak2 tu jadik penakut..pasif..ajak main pon xnak..betol kan???

zaman remaja pulak..biasanye zaman sekolah ada sedikit tekanan..lebih2 lagi kalau dah parents kite taruh harapan tinggi kat kita  bila nk peksa supaya dapat markah yang tinggi..sedangkan tahu takat mana je anak diorang leh pegi..bila keputusan yang anak diorang dapat tak macam apa yang diorang  harapkan..dibandingkan pula dengan markah sedara mara yang lain yang lebih bagus dari kita..*adah pernah alami..presure jugak...tapi nasib baik mak dan abah adah tak memberi harapan yang tinggi kat adah,,,haha,,*



lain lak kes dengan orang yang lebih dewasa...fokus diorang pada kerjaya...bila kerja semakin bertambah dari hari ke sehari..ditambah pulak dengan masalah di tempat kerja, di rumah, masalah peribadi atau pe pon..boleh membutakan seseorang tu mengalami tekanan yang berubah menjadik stress,,akibat daripada stress yang dihadapi..dia leh jadik seorang yang murung..tak suka bergaul..gila pon leh jugak tau....

ok..berbalik kepada cerita yang adah dengar dari someone pasal tekanan yang dihadapi oleh kawan sepermainan dia...dia nie seorang perempuan yang lasak..tetapi cerdik..selalu habiskan masa lepas balik sekolah dengan kawan2 sekampung..main bola la..memancing la..cantik jugak orangnya..

betol kata pepatah...sepandai2 tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua,,haha,,perempuan nie leh join kawan2 dia hisap rokok..sekali tertangkap dengan mak dia..dah kene hukum..hidup dia cuma jumpe kawan dekat sekolah dan petang duduk rumah belaja,,untuk pengetahuan semua..perempuan nie seorang yang pandai even dia nie selalu bermain..jumpa kawan2..

seperti yang adah cakapkan pasal kebijaksanaan yang perempuan nie ada..bila result spm dia kuar..memang semua subjek dia straight A...memang mak bapak dia bangga...tapi kegembiraan yang family dia rasa tak berpanjangan..semuanya berubah apabila perempuan tadi berubah sikap..dari seorang perempuan yang cantik dan banyak cakap kepada seorang yang pasif sangat...korang mungkin tau kan pe puncanya..

puncanya dia berasa sangat2 tertekan bila diberi hukuman supaya tidak bergaul dengan kawan2 dia..hidup dia dipenuhi dengan impian seorang ibu dan buku2..bukan tak leh ibu nak membri impian kepada anak mereka..tapi jangan la tertlalu mengongkong dan berharap yang tinggi2..nanti yang terima akibat anak2 jugak..

pernah sekali dia duduk kat kedai makan keluarga dia..datang seorang customer cina..tibe2 je perempuan nie leh tikam laki 2..tapi disebabkan perempuan nie mempunyai rekod gangguan mental..dia tidak disalahkan..dan nasib baik laki cina 2 masih hidup sampai sekarang..perempuan tu kalau bawak motor kat kampung..aling berhati2..*nak tau nape adah ckp dia berhati2??haha..*..sebabnya..dia akan bawak motor betul2 atas line putih..sape2 yang langgar dia..kita jugak yang salah walupon yang wat salah perempuan 2..

so,,korang wat la something yang leh korang kurangkan tekanan yang korang hadapi...supaya kurang kan lagi jumlah orang gila kat malaysia..haha...

p/s:..cerita adah adalah benar2 belaka..tiada unsur penipuan atau rekaan semata2...=)

2 comments:

DoRaEmoN LuRvE said...

relax.. relax.. :D

Syuhadah Razali said...

rleks la nie..nie kisah kawan adah,,haha..=)