Wednesday, February 09, 2011

~lelaki + perempuan = kawan baik @ bercinta~

assalamualaikum...

mood agak ke laut pulak pagi2 yang indah nie..dengan tak sarapan..sedang elok la otak nie makin geligat dengan idea yang sangat2 ke laut dalam nun...=)..

topik pot pet adah hari nie..boleh ke kalau seorang lelaki dan perempuan berkawan baik???

jawapan nye adalah...memang la boleh...tapi tengok pada situasi dan keadaan mereka ok..

tapi bagi adah..elakkan la berkawan rapat dengan lain2 jantina..sebab banyak kekurangan dari kelebihan..
tak percaya??...mm..bohong la kalau korang tak mengalami semua nie kan...

ye la..maksud adah..bila lelaki dan perempuan berkawan baik..always together..selalu kongsi masalah..kan bibit2 cinta mula datang,,dari kawan baik jadi bercinta...

 tapi elok pada orang yang masih single..yang dah berpunya??..kan boleh datangkan masalah..betul kan?

itu pendapat adah dan jugak pengalaman adah bersahabat baik dengan berlainan jantina..so...adah suka nak cerita dan berkongsi pengalaman adah...=)...sedap tak sedap..indah tak indah baca je la ok...=)..kisah zaman muda mudi je,,

1) BERKONGSI RAHSIA DAN RASA
serius!..bila kita rapat dan declare as a best friends...bermakna kita rasa selesa dengan dia..bila dah rasa selesa..semua kita akan cerita..termasuk la perasaan kita...kira semua akan dikongsikan dengan sahabat baik kita tu..

2) KELUAR BERSAMA
bila kita dah rapat..dan selesa..nak hangout mesti nak sama2..kira mana ada korang..ada la kawan baik korang tu...kalau dengan sama jantina dan spesis,,,its ok la kan..tapi tetap akan ada orang cakap.."kalau ada si polan tu,,mesti si polan 2 ada jugak.."...

3) KENAL KELUARGA
dah rapat dengan anak mereka kan...mesti  la akan kenal dengan seluruh kaum kerabat mereka jugak...kalau korang tak kenal memang tak patut betul tau..haha...

4) MESRA
tang nie memang akan berlaku la kan..dah rapat...saling berkongsi apa yang berlaku..selalu keluar bersama..kenal dengan family...mesti makin bertambah mesra..sebab kawan baik  korang adalah manusia yang paling dekat dengan korang...kawan baik korang tu lebih memahami korang dari orang lain..

5) SAYANG
dah mesra semua akan timbul rasa sayang...betul kan..kalau betul sila angkat kening.....ha...kan dah terangkat 2,,haha,,,siapa yang tak sayang kawan baik ??adah sayang sangat2 ok kawan baik adah,,siapa???tunggu la...sat je lagi adah upload pic ok..haha..

5) PELENGKAP
bagi adah la kan..memang apa2 yang berlaku adah akan share kan dengan kawan baik adah...susah senang sama2,,kekurangan kita..kawan baik kita leh tolong cover dengan kelebihan yang dia ada,,,so,,,kata yang paling sesuai??pelengkap jugak kawan baik kita tu kan..


ok..cukup tu je yang adah tau dan yang adah nak kongsi..yang lain..biar la jadik lipatan kenangan..wah!!ayat sangat puitis,,haha

tapi bagi adah...lebih baik kalau seorang perempuan berkawan baik dengan perempuan...

lelaki dengan lelaki...

lebih selesa nak berkongsi cerita,,

tak akan ada timbul syak wasangka orang sekeliling...yang akhirnya timbulkan fitnah..

yang paling penting tak akan ada yang sakit hati bila kita berkawan rapat dengan kawan baik kita yang sama jantina...

kalau lain jantina,,confirm ramai yang sakit hati dengan korang,,

bagi adah,,,bila kita berkawan baik..sampai hujung nyawa adah pon adah akan anggap dia kawan baik dan still boleh berkawan,,

tapi alangkah sayangnye perhubungan baik yang dah terjalin akan berpanjangan dan tak akan rosak cuma disebabkan perasaan sayang sebagai kawan baik bertukar jadik sayang sebagai seorang kekasih dan tak diterima kawan baik korang tu????

amik korang..dah berpuitis nie..haha..

ha,,nak dijadikan cerita..sebelum adah bertunang dengan en.ayiep loba2...kitorang kawan baik..semua point2 kat atas tu kene kat batang hidung adah..tapi adah accept..bab punya rasa yang sama..haha...happy ending??belom lagi ending ok..haha...

nak tengok kawan baik adah??adoi,,tak menyabar..releks2...
1
.
.
.
.
.
.
.
2
.
.
.
.
.
.
.
3
.
.
.
.
.
tada,,,,,

yes!ini la best friends adah...sayang ketat2 ok dengan dia..haha..=)...

ok..enough la tok ari nie..sambung nanti petang dengan next entry ok..=)

bubye...=)...

5 comments:

smoker_baby said...

tapi ok wat kawan baek nan laki..kita pon ada kawan baek dgn lelaki..tapi dulu lar before couple..dah couple nak dekat nan laki pon tak bleh..bkn xbleh p xbleh mcm dlu..kwan kita dlu pon ramai laki dr pompuan kalu pompuan pon tak mcm pompuan dah..so mcm mner tu..lagi pon kawan sesama jnis ni tak leh nak cyer..kawan makan kawan..mnyak kali dah kna..soh simpan rahsia..kejap jer..lepas tu habis dyer cnang at sluruh kg..adoi..kalau yg lwan jenis ni lg slesa bercrita..and dyer tak pnah nak bcorkan rahsia tu evn skarang..
mmmm..ntah lar..

Syuhadah Razali said...

mm...wahai smoker baby...nie sebagai pandangan..n pendapat adah je..
adah pon pernah ada kawan baik lelaki..tapi putus macam tu je sebab adah tolak pe dia rasa kat adah..sedih2 jugak dia putuskan persahabatan pasal 2 je..
adah pon lbih selesa berkwan dengan lelaki..sebb diorang xmudah touching..2 cuma pndapat adah je,,cara org berbeza bukan?..adah ada 2 kawan baik..sorang lelaki..sorang perempuan..p perempuan lebih kekal sampai sekrg...=)

smoker_baby said...

betol betol..huhuhuhuhu..kita pon bagi pendapat kita..sebab kita selalu kena dengan kawan perempuan ni..sakit kan bila kita percaya dyer tapi dyer khianati..then buat muka tak bersalah..so angkat kaki blah jer ar jawabnya..huhuhu..penah juga couple dengan kawan baek..then putus terus jadi musuh..uuuuwwwwwwwaaaaa..kenapa diorang ni ego sangat..adeh..lepas tu bila tolak perasaan dari sahabat baik juga dia sekarang jauhkan diri..adeh..

Jalal boy said...

Assalamualaikum WBT dan Salam Sejahtera.

Satu perkongsian yang menarik mengenai hubungan lelaki dan perempuan berkawan. Jemput ke blog saya Jalalboy untuk membaca mengenai Boleh berkawan tetapi jaga batas

Anonymous said...

assalam...sy nk brkongsi sikit, awek sy ada bff tpi sy bru thu...byk rhsia antara kami die crita dkt bff smpi bff tu gnakn rhsia tu sbgai senjata nak rampas awek saya...bile sy crta dkt awek sy psl rhsia yg bff die crta tu.. awek sy mcm terkejut sbb xsangka die bgthu kt sy...awek sy brani sumpah die block dan xcontact bff die tu sbb rsa dikhianati...so sy rsa klu ada byfriend jgn ada bff beza jantina tkut menaruh hrpn dn cuba rosakkn hbngan kite...