Thursday, April 07, 2011

Pemandu Berhati-hati Ke Pemandu Suka Hati

assalamualaikum..


hati panas je dengan pemandu dan pengguna jalan raya nie..ikut suka hati diorang je nak jalan lorong mana..nak ikut kelajuan berapa..apa la nasib..patutla statistik kemalangan kat Malaysia nie memang tinggi..salah kan pemandu..bak kata ayiep..kalau tak reti jalan jangan salahkan jalan pulak..*jauh beza betul pepatah nie..haha*







kenapa adah marah sangat nie??tadi adah nak pergi lunch dengan ayiep..lepas amik dia nak pergi destinasi mengenyangkan perut memang jumpa banyak traffik light..yang adah peliknye nie..bila hijau orang bawak bukan main kelemban lagi..*lembap la*..tapi bila dah kuning nak ke merah..memang pecut habis..lepastu kalau tak lepas brek sesuka hati..kalau accident salahkan kereta belakang pasal sondol kereta dia..tapi yang dia brek emergency tu pe pasal??adoi ai..apa salahnya..bila traffik light tu dah dalam kiraan lagi 5 saat nak hijau atau merah..korang boleh tak standbye nak berhenti atau jalan?tadi adah punya geram..dah la lambat..dia punya kiraan 40 saat..cuma lepas 6 biji kereta je..yang beratur punya la banyak..memang kene sumpah seranah free je..adoi..






itu kes pertama..nie kes kedua pulak..biasanya sekarang jalan kan dah ada 2 link..so..sebelah kiri untuk kenderaan siput sambil sedut dan kanan pulak untuk pemandu dan kenderaan pacuan speed..jangan terbalik pulak ok..mentang2 kereta korang besar..jalan sebelah kanan dengan muka tak bersalah, rasa gembira pulak bawak tenang sebelah kanan dan orang lain nak potong sebelah kiri..kereta je besar tapi otak kecik..*kan dah kene..nie dah tahap maksimum nie..*..lagi satu..waktu adah emergency nak balik kampung minggu lepas..adah memang suruh ayiep bawak top speed la kan..jalan ke batu pahat tu pulak memang dah macam highway..ada la satu kereta yang besar la jugak dari kereta kitorang bawak sebelah kanan..orang jalan kaki,naik motor lagi laju tau dari kereta tu..ayiep damed kan lampu..buat dek je..last2 kitorang yang ngalah potong ikut kiri..=_='...kalau lampu kereta belakang dinaikkan maknanya dia nak laluan tu..korang yang ala2 siput tengah menyedut tu tukar la laluan ok..






nasihat adah..sila la patuhi undang2..kadang2 orang yang bawak kenderaan elok sopan lagi santun tu la yang jadik mangsa pada orang yang bijak pandai dengan undang2..


sayangila nyawa anda..sayangi orang sekeliling anda..patuhi undang2 ok..*dah macam iklan la pulok..*








notahati:..harap tak akan ada apa yang berlaku kat adah sepanjang adah guna jalanraya nie..^_^

7 comments:

sengat said...

pecaye tak pemandu yg drive slow jugak punca kemalangan??

Chegu Zubir said...

kemalangan berlaku akibat sikap manusia sendiri..sikap ego dan terlalu pentingkan diri

jom baca
Perkara Yang Wanita Perlu Tahu tentang Golongan Lelaki

Syuhadah Razali said...

@sengat..memang percaya sangat..yang laju ingat selamat ke..tapi nyusahkan orang lain..

@chegu zubir..bila kita bagi nasihat mesti dia cakap..macam bagus je bawak kereta..=_=

FazliShukor said...

GILE R LAMPU GMBAR ISYRAT TU..MEMANG HUTU HARA ORG NAK JALAN,XTAU MNE SATU NK TGK.HAHA

FazliShukor said...

*GAMBAR LAMPU ISYARAT

♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ said...

hmm..biase la 2 adah.
mmg kbykan pemandu mcm 2. huhu

n..mmg ramai la yg pandu ikot lorong kanan. pdhal bw cm siput.

Syuhadah Razali said...

@citiey..memang pon..sangat la menyakitkan hati..bila kota horn pandang ajak gaduh pulak 2..adoi..

@fazli..ko nie nak sebut huru hara ke hutu hara..hahaha