Saturday, April 30, 2011

Suka Buat Mak Menangis..

assalamualaikum..

sorry geng..adah buat entry sekarang sikit-sikit..al maklum la..kerja banyak dah kalahkan tuan menteri je..*bodek bos meh..*

ok..apa perasaan korang bila korang buat mak korang menangis??mesti sedih dan menyesal kan..tapi adah pelik tau..hari nie adah buat mak adah menangis..adah boleh suka pulak.pelik kan..jahat kan adah..

~lol!korang yang pikir adah jahat tu yang kejam..adah baik tau..tssskkk...tssskk...~

cuba korang buat macam adah buat..

1-mula-mula korang tanya mak atau abah korang apa yang diorang nak.

2-pastikan korang ada duit yang mencukupi atau korang ikat perut makan roti kering je time rehat demi mak abah korang..

3-buat perangai jahat..macam tetiba nak merajuk ke pe ke..

4-keluar senyap-senyap

5-dengan muka selamba korang bagi mak abah korang barang yang diorang nak sangat tu..even makanan sekali pon..atau gula-gula sebiji..tapi kalau diorang tak sangka korang bagi..terharu punya pasal..confirm korang akan buat mak korang menangis terharu..

mak adah selalu kan mesti buat muka sedih + terharu tau setiap kali anak-anak bagi apa-apa la kat mak abah adah..bila adah tanya kenapa mak selalu macam tu..
mak adah mesti cakap..
"mak tak sangka la anak mak dah mampu bagi mak barang hasil peluh sendiri..dulu mak abah yang buat semua nie..''

tak caya..bagi adik-adik adah atau akak-akak adah yang ada pengalaman..mesti kalau kita bagi 1st time barang pada mak abah..mesti diorang terharu..

walaupon tak banyak adah bagi..tak semahal adah bagi..tapi memang niat adah..dapat gaji nak belikan mak adah barang yang adah nak bagi kat mak..adah carik dengan ayiep petang tadi..bila balik adah bagi..mak adah hidung dah merah.mata dah merah..ingatkan marah sebab adah belikan barang tu..rupanya terharu..siap tanya baki gaji adah cukup ke untuk bulan nie..

bagi adah..duit boleh carik.tapi kasih sayang mak adah memang tak ternilai..tanpa diorang adah tak akan jadik macam sekarang..walaupon adah bukan lahir dari rahim mak..tapi mak dah jaga adah dari umur adah 3 hari..selagi adah boleh berbakti dengan diorang.adah akan berbakti..terima kasih mak..

psst.....hari ibu nie bulan 5..adah dah bagi hadiah awal..korang plan nak bagi mak korang hadiah apa??

4 comments:

aza said...

suka nya..
aza pon dah lama tringin nak buat cmtu..tp aza xkerja lg..
insyaalllah..nnti aza keja..aza nk buat cmtu..

ps:syuhadah di tag dlam blog aza dlm contest pic desktop
sdi2 la jenguk blog aza
:)

kAmi dAn mEreKa said...

kasih sayang mak tak terkira nilainya, ;)

cek's said...

ololo...btul2..x akan da yang lain boleh ganti mereka..

Ini Kisah Tia said...

takkan terbalas punya jasa ibu dan ayah yang dah membesarkan kita ..