Friday, May 04, 2012

assalamualaikum semua...

lama kan adah tak menghupdate pape dekat rumah kedua adah nie..
hari ini adah terpaksa amik emergency leave..
sebab pinggang adah sakit sangat..
nak jalan pon payah...
nak kata dah sampai masa adah bersalin..jauh sekali..
sekarang baru 32 minggu kan..ada 8 minggu lagi...

ok..adah nak kongsi dengan korang peristiwa yang jadi kat adah bulan lepas..
buat tatapan adah dan kongsikan untuk kalian semua..

7hb april bulan lepas adah balik kampung sebab ada kenduri arwah abah adah setahun..
7hb tu jugak la baby dah mula kurang gerak..tak aktif macam biasa..
selalunya kalau adah usap perut..dia tendang-tendang..
nie jangan kata usap..adah dah gegarkan pon baby still wat dek*tak tahu* je..
sepupu adah pegang-pegang pon still sama..
adah pikir baby penat agaknya...adah keje paginya..petang terus balik kampung..

8hb pulak adah balik rumah mak adah sendiri..sebab en.suami kena kerja pulak..
adah bagitau mak adah..dia suruh pergi klinik dengan sentiasa usap perut..
tapi baby still tak nak gerak..kebetulan pulak 9hb adah ada appointment dengan klinik kerajaan.
sabar kan je la lagi..pikir positif..

9hb pagi-pagi adah pergi klinik gigi..sebab gigi adah sakit-sakit..
petang tu baru pergi klinik kerajaan buat pemerikasaan..
bila adah cakap baby dalam perut tak gerak..terus dia suruh jumpa doktor..
doktor SCAN baby..jantung dia normal..tapi still tak nak gerak-gerak lagi..
doktor terus bagi satu surat refer Hospital Besar Kluang terus...
adah terus pergi..dalam kereta adah dah tak boleh nak kawal perasaan lagi..menangis pon ada..
sebab takut pape jadi dekat baby..en.suami suruh sabar..dia pon banyak diam..
sampai dekat dewan bersalin..adah kena buat pemeriksaan..
doktor pon risau jadi adah ditahan wad sebab takut baby terbelit dengan tali pusat dia sendiri..

sebelum adah masuk wad..adah dapat suntikan untuk matangkan paru-paru baby dos pertama..
sakitnya ubat tu jangan cakap..ALLAH je yang tahu..
12 jam selepas dos pertama adah akan dapat dos kedua pulak..
nak jalan pon payah..sebelum adah masuk wad adah jumpa en.suami dekat luar..
kesian dia tunggu dekat 2 jam baru dapat jumpa dia..

4 hari 3 malam adah dekat wad..
setiap masa jantung baby dipantau..ALHAMDULILLAH..baby jantung ok..
cuma gerak sangat kurang..
hari ke-4 sebelum adah balik..
doktor pakar sakit puan scan adah buat kali terakhir..
baby baru berat 1.6kg..tapi doktor nak adah stay kat hospital sampai baby cukup berat dan nak keluarkan..
adah dah panik dah..ada masalah lagi ke..
tapi doktor nak pantau baby..takut kalau tetiba adah rasa contraction sekejap-sekejap..
memang dia nak keluarkan baby..
lepas dah berbincang..akhirnya adah dapat jugak balik rumah..
baby pon sihat ALHAMDULILLAH..

next entry adah akan cerita pengalaman adah shopping barang-barang baby adah pulak ok...
rindu dah nak berblog lagi...^_^

1 comment:

Qaseh ElyaNas said...

Lm nya Adah x update blog :) so how ur baby? Risau nya vee bl bc baby kurg grk coz Elaine aritu pn kurg gerak.. Terus kn thn dgn doc & bersalin.. Mujur ms tu mmg da nk due.nsemoga baby adah lahir dgn slmt