Saturday, June 25, 2011

Jagung Dan Jawa

assalamualaikum..

selamat pagi..sempat lagi kan adah ucapkan...^_^

korang nie semua tau tak asal usul korang??keturunan la senang cerita...

adah nie memang keturunan melayu kelantan sebelah arwah abah,,tapi sebelah mak jawa tulen la kan...kombinasi nie la yang menyebabkan adah susah nak cakap dan paham jawa...dapat pulak tunang memang keturunan jawa..family ayiep??memang jawa la kan..pekat ok..

bila adah balik kampung...for sure atok adah dengan abah adah akan cakap jawa sejawanya la..dan adah orang yang 10% paham dan tau jawa cuma tengok dan dengar je la..kalau diorang ketawa adah pon ikut ketawa..padahal sepatah pon adah tak paham...haha..teruk betul nie..kat umah ayiep pon sama..adah akan tanya apa maksud setiap yang diorang cakap..malu la jugak kan..keturunan jawa tapi tak tau cakap..lagi satu..kalau orang jawa nie makanan diorang more pada pedas..tapi adah suka manis..macam makan lempeng dengan gula..bukan dengan sambal tumis..bila adah makan pedas-pedas..mesti adah dah siap-siapkan air satu jug sebelah adah..ayiep dah paham sangat perangai adah nie..minum air lagi banyak dari makan..



nak dijadikan cerita..adah balik kampung khamis hari tu..lepas buat ujian darah dekat hospital dengan ayiep..sampai-sampai je adah baru nak tanya atok adah sihat ke tak..ayiep dah bukak mulut..
ayiep : kabare tok?
atok : waras..arek mangen?
ayiep : wes tok..

perbicaraan selanjutnya memang haram adah tak paha,...atok adah waras lagi kok..minum arak wat pe..haha..

meh sini adah translate kan ok..

ayiep: atok sihat?
atok : sihat...dah makan?
ayiep : dah tok..

padahal itu atok adah..tak aci ayiep bodek atok pakai bahasa jawa..huhu..sedih betul..jadi bahan ketawa je adah nie..bual-bual dekat luar dengan cuaca yang agak 'sejuk' sampai makeup akak cair tauk..atok adah pon keluarkan suara..

atok : jegong @#$%^&
adah : mana ada pokok jagung tok kat umah nie..pokok tebu tu ada la..mirul tengah mesin..
atok : duduk dalam la..bual kat dalam..luar nie panas...
adah : cakap la duduk dalam..to hot ke..nie jegong..mana adah paham..

sambil adah tolong atok adah masuk rumah..sekali lagi atok adah keluarkan jawa dia..senjata mengumpat terbaik tau..sebab adah memang tak paham..ayiep gelakkan adah dekat luar..sebab dia paham..lepas atok duduk je..adah keluar cari ayiep..adah tanya atok cakap apa..dia cakap.."atok ayang cakap..nie la budak degil..nak ajar bahasa jawa tapi tak nak..padan muka tak paham.."..hamboi tunang adah n atok sekongkol ye nak sakat adah..

aish!banyak lagi la yang adah masih belajar bahasa jawa nie..macam dekat rumah ayiep..ada kenduri..adah dah siap buat keje kat dapur duduk dengan akak ayiep sambil layan anak sedara beliau...tetiba akak dia cakap..

sis : gedi betul potongnya..
adah : la..potong pon gedik ke..
sis : bukan gedik tu..gedi nie maksudnya besar..*sambil ketawakan adah*..

aiyah...ada tak kamus melayu ke jawa??boleh adah belajar..hahaha..

5 comments:

PapaMacho said...

Hahahaha... lawak pulak Papa baca.. Ni sama kes dengan Papa laa.. Nama je Papa ni orang jawa, tapi setakat faham je dorang cakap.. Kalau nak suruh Papa cakap.., alamatnya jadi jawa plus tamil lah... =P

Syuhadah Razali said...

hahahaha,,sama la ngan adah nie papa..mmg xpham lngsung...

fyna said...

keke kene buli la ni..=P pandai atok kan? hehe

Syuhadah Razali said...

sangat pandai.huhu...

Anonymous said...

Hello there! Thiѕ is my firѕt comment hегe so I just wаnted
to give a quick shout out and say I gеnuinely еnjοy rеading your posts.
Can you suggeѕt any otheг blogs/websiteѕ/fοrums thаt deаl with thе samе topics?

Thanκ you!

Нere is mу web-site - make money online