Wednesday, December 21, 2011

Jangan Kencing Kalau Nak Scan!..

assalamualaikum..

kali nie adah nak coretkan kisah pertama kali adah buat checkup dekat klinik..
memang adah tak boleh lupa dengan pengalaman tu..
pelik pon ada..teruja pon ada..

kalau tak silap adah..akhir bulan 10 adah buat checkup dekat klinik sebab bulan tu adah tak datang period..
sebenarnya adah nak buat kepastian je..
sebab selagi doktor sendiri tak sahkan..
memang la adah dengan en.suami macam blank-blank je..haha..^_^
nak tau macam mana adah tau adah mengandung bagi yang baru je baca..
meh sini adah imbas kat korang dengan baca Mimpi Itulah Petanda..

sebelum pergi klinik tu adah buang air kecik dulu..
memang kebiasaan agaknya kalau orang mengandung dengan bilik air tak dapat dipisahkan..
en.suami tanya..tadi dah buang air kecik nanti kat klinik dah tak ada air kencing pulak nak kasi test..
adah cakap..jangan risau..bila-bila je nak terkencing..hahaha..^_^

sampai je kat klinik tu memang kena tunggu doktor la kan..
kepala pikir nak cakap apa..
dah macam nak pergi interview lak..haha..
sampai turn adah..


doktor : sakit apa ye?
adah : tak sakit tapi nak buat ujian kehamilan..
doktor : oh..ye ke..last period bila?
adah : doktor nak tau ari awal ke ari last saya period?*memang adah confius nak bagi yang mana.*..haha
doktor : mm..awal awak n akhir la..senang sikit..normal tak period?
adah : mm..seingat saya 19/09 saya period..tapi tak berapa nak betul dan habis dalam 25 hb gitu la..
doktor : mm..dalam 6 minggu..tak pe la..kita scan dulu..

adah memang tak pernah nak scan bagai..
dah la doktor laki..memang lembut doktor tu..nice je cakap dengan dia..
bila suruh baring dan selak baju..
nasib baik nurse dia datang..
tak de la adah kejung tak tau pape ye dak..haha..
bila tengah scan ada lak babak yang adah pelik..

doktor : tadi sebelum awak datang sini awak ada kencing dulu ea?
adah : ha ah..sebab memang kerap rasa nak buang air kecik..nape ek?
doktor : oo..patutla tak nampak..sebab awak dah kencing dulu..
adah : *terpinga-pinga..apa kena mengena kencing dengan scan janin nie?*..
doktor : awak bawak air masak?
adah : bawak..
doktor : ok..awak keluar dulu..minum air masak banyak-banyak..bila rasa nak terkencing sangat baru masuk jumpa saya balik ok..nanti saya scan awak lagi..
adah : ok..

sampai sekarang adah still tak tahu kenapa tak boleh kencing sebelum scan..
bila keluar adah minum air..
tapi adah marah en.suami..sebab dia tak nak temankan adah kat dalam..
en.suami cakap mana dia tau..tak de pengalaman..
hahaha..nyaya la dua-dua memang kekok!..
lepas adah dah minum satu botol air masak..
tak sampai seminit memang rasa nak terkencing pon..

adah terus ajak en.suami adah masuk sekali bilik doktor tu..
ketuk pintu and bila pintu bukak adah cakap..
ok doktor..dah rasa nak terkencing..*rasa macam budak kecik je..patutnya nak terkencing terus la pergi bilik air sendiri..nie mintak izin doktor lak..nak suruh cebok kan ke pe..hahaha*

bila scan tu..
memang nampak la..
ada seketul daging..
time tu baru 6 minggu usia kandungan..
en.suami la paling senyum tak hingat dunia..
tak sangka dalam masa terdekat kitorang diberi rezeki yang tak ternilai..


ha..macam kat atas nie la bentuk 6 minggu..
tapi adah tak dapat bawak balik gambar nie..
sebab doktor kata tak nampak pape lagi..
bagi adah..kecik nie pon dah buat adah teruja ok..
sekali dengan vitamin asid folid kena RM 40..
rasanya mahal ke murah ek?
adah tak tau lak...




notahati:..makin ramai kawan-kawan adah pon preggy jugak..baby 2012 ea?haha

3 comments:

aisya zaida said...

tahniah adah.. moga ibu dgn baby sihat2 sokmo. jaga diri baik2 eh.. tumpang happy walaupun kta x kenal.. =)

mizzkechique said...

hehehe.. akk pun pelik gak nape xleh buang air sblm scan..

azam said...

:) tahniah..semoga sihat² selalu