Monday, January 09, 2012

Alhamdulillah...4 bulan sudah..

assalamualaikum..

nampak tak dekat folder Anugerah Terindah??
hari ni genap 16 minggu bersamaan 4 bulan sudah usia kandungan adah..

Alhamdulillah syukur sangat sepanjang adah mengandung..
tak ada banyak alahan yang adah terima..
memang awal trimester dulu adah memang takut sangat..
berjaga-jaga dengan setiap apa adah buat..



yela..baru-baru lagi..
apa nasihat orang..
pantang larang orang tua adah ikut kan aja..
tak nak la nanti dibuat sebab pulak kan..=_='

ok..nak masuk usia kandungan 4 bulan..
tidur adah dah mula sangat tak selesa..
terlentang lagi la tak boleh..
ke kiri salah, ke kanan salah..
last-last adah akan mengiring antara kiri dan kanan..
lepas tu dua-dua pinggang adah akan letak bantal..kasi stabil betul la kan..

lagi satu..en.suami punya la membengkok macam udang kena panggang..
adah lak selimut pon tak nak pakai..
suhu badan adah macam panas je..
so..memang selimut adah asingkan..dah tak nak guna lagi..

hari tu waktu checkup nurse tanya ada rasa pergerakan baby ke tak..
adah nie memang kandungan pertama..
mana la tau rasa baby gerak tu macam mana..
nurse tu cakap..kalau anak pertama memang susah sikit nak tau dah rasa ke tak..
tapi baru-baru nie adah rasa baby dah gerak sikit-sikit..
untuk pengetahuan semua..
bila kandungan pertama..lepas tu baru lepas trimester pertama..
dan awal trimester kedua macam adah..
babynye bergerak mesti rasa macam gelembung udara je dalam perut..
ibunye pon boleh rasa baby gerak..
macam gelembung udara dalam perut..ahaha...

so far alahan adah semua dah tak ada..
cuma makin cepat penat sikit la..
makanan makin tambah kuantitinya..haha..
berat tak boleh naik mendadak..
sebab takut kena minum air gula lagi..

perubahan fizikal pulak..
perut adah semakin ke depan..
dah nampak la yang adah nie mama to be..haha
breast kita pon biasa la..sedang memproses susu kan..

sekarang adah tengah sakit tekak..
badan sakit-sakit...
nak demam rasanya..
tapi mesti tak boleh makan ubat..
kesudahannya..adah makan buah..minum air banyak-banyak..
makan kasi seimbang..alhamdulillah..ada kesan la jugak..






notahati : lain orang mengandung lain ragamnye ye...^_^

2 comments:

KAMIHIDUP said...

Alhamdulillah. :)

belogkiter said...

Alhamdulillah... semoga sentiasa sihat sampai melahrikan baby ye