Monday, September 03, 2012

Pengalaman Bersalin Part 1..^_^





Assalamualaikum..


Seperti yang dijanjikan pada entry sebelum nie adah akan kongsikan pengalaman bersalin adah pada korang..hihi..macam ada orang kisah ye dak…hihi..





Sehari sebelum adah admit ward adah dan keluarga belah en.suami pergi Johor Bahru sebab nak pergi jemputan kahwin..dekat majlis tu punya la banyak adah makan kuih bakar..macam tak ada hari lain adah nak makan..lepas tu boleh lak ligat jalan kat mall..sampai mak mertua cakap..nie balik Kluang terus bersalin nie..kebetulan memang tengah tunggu hari pon..





Malam tu tidur macam tak senang je..ngiring kiri tak betul,ngiring kanan pon tak betul..mintak en.suami picitkan kaki sebab sengal semacam je..*biasala mak yong memang suka manja-manja..gunakan kesempatan yang ada*..esok pagi-pagi rasa macam nak terkencing sangat-sangat..so toilet la arah tuju adah pagi tu..tapi yang peliknya lepas kuar pintu bilik air je rasa macam nak terkencing lagi..so,masuk lagi bilik air..lepastu adah duduk dekat kerusi..nak stabilkan diri la konon..sekali adah bangun je..turun air kencing  jernih laju je..adah tanya mak mertua adah yang laju turun tu air apa..*punya la sengal waktu tu*..terus mak adah suruh en.suami bangun siap-siap nak hantar adah pergi hospital..sebab adah dah ada tanda nak bersalin.





Rasanya adah yang paling tenang dan relaks sambil siul-siul siap-siap nak rempuh dewan bersalin..haha..semua barang baby dah dalam kereta,tinggal barang adah je nak masukkan..adah sempat mandi lagi tau..kasi wangi-wangi nak jumpa doctor..lagi satu adah dengar orang tua cakap lepas mandi mesti nak bersalin punya kalau dah ada tanda macam adah..





Tepat jam 8 pagi bertarikh 17hb JUN 2012  


Adah,en.suami dan mak mertua adah sampai betul-betul depan dewan bersalin..segala urusan semua adah serahkan kat en.suami..sebab kalau adah bangun,jalan ke pe ke..mesti air ketuban lagi banyak keluar..adah masuk dalam bilik saringan dulu..amik sample air kencing tapi air ketuban je keluar..*konfius dah waktu tu dengan rese nak kencing dengan air ketuban tak habis-habis keluar je..haha*..dengar jantung baby,tekanan darah semua dia check sebelum adah didatingkan dengan doctor SELUK..kenapa adah panggil doctor seluk?sebab setiap kali kena jumpa doctor..itu je dia buat..nak check bukaan jalan..=_=’





Adah tak dibenarkan banyak bergerak supaya air ketuban tak habis keluar takut baby lemas dekat dalam..dan adah dibagi arahan kalau air ketuban tukar warna dari cerah kepada warna hijau kena cepat-cepat bagitau doctor sebab takut baby dah poo poo *berak la* kat dalam dan baby makan poo poo dia..ha..sebut macam tu je adah terus datang perasaan takut,risau semua la..lepas dah diseluk bukaan jalan untuk baby adah keluar baru 1.5 cm..nak tunggu sampai 10cm ada lagi 8.5 cm..so.adah kena admit ward untuk pemantauan doctor la..doktor bagi adah tempoh 24 jam pemantauan dan kalau  jalan baby tak bukak jugak emergency operation akan dilakukan…erk!time nie dah nak nangis..takut dan seram je..





Sepanjang dekat wad,adah la patient yang nak bersalin tapi duduk je..yang lain sibuk jalan sana jalan sini sebab orang cakap kalau banyak jalan nanti jalan untuk bersalin cepat buka..tapi adah tak boleh buat..kiri kanan adah gilir-gilir masuk labour room pastu keluar bawak baby..kira dah tak payah nak pikir pape lagi..





18hb Jun 2012..adah masih belum ada rasa  nak bersalin lagi.sakit pon belum lagi..so pukul 11 pagi selepas dapat penerangan dari doctor,adah dimasukkan ubat untuk buka jalan dan resa atau rasa nak bersalin..waktu tu bukaan jalan baru 2.5 cm..sehari suntuk duduk wad..1cm je bukak..huhu..lepas masuk ubat tu adah tak dibenarkan pergi bilik air,kencing pon tak boleh selama 2 jam untuk ubat tu berjalan..





Petang tu check bukan jalan..still sama jugak 2.5 cm tak berkembang je..huhu..doktor bagi tempoh sampai malam lagi..pukul 8 malam ada sorang stuff nurse datang dekat adah dia cakap “syuhadah ,doctor ada suruh awak puasa tak start 4 pagi nanti sebab pagi esok awak akan dioperate untuk keluarkan baby.?”…kenapa sekarang baru cakap..huhu..terus gigil satu badan..rasa nak menangis..terus mesej en,suami cakap nak jumpa jugak malam tu..kebetulan en.suami memang nak hantar barang dekat adah..





Pukul 11 malam adah kena wat CTG untuk check jantung baby..waktu buat CTG tu perut adah rasa lain macam..pinggang sakit tapi tak lama dan sakit tu kerap..dalam 5 minit tu 3 4 kali jugak la…wat CTG pon dah tak betul..lama pulak tu kena tunggu..bila dah siap tu adah bagitau stuff nurse tu pasal sakit yang adah rasa..macam biasa kena seluk lagi…dan ALHAMDULILLAH..waktu  check tu adah dah bukak 4cm..biasanya 4cm dah ditolak labour room..adah pon akan ditolak jugak lepas buat CTG nie..





Pukul 12 tepat bertarikh 19hb jun 2012 adah ditolak ke labour room..budget dah ditolak tu terus bersalin..rupanya idak la ei…tunggu sampai 10cm jugak..





Nak tau apa jadi lepas tu..





Continue ke PART 2 pulak nanti ok…hihi..



2 comments:

Afasz said...

em... takut la plak baca..sy baru nak kawin

Syuhadah Razali said...

xtakut la..pengalaman masing2..xsama dengan adah punya insyallah...