Friday, February 15, 2013

Dilema Madam Adah : Bagaimana Mengatasi Kegawatan Susu Ibu???


assalamualaikum...

asyraaf dah tidur baru boleh mama kembang tangan nak update blog dan buat sedikit research dengan en.google..
sejak jadi mama nie..adah sangat sebok mencari ilmu untuk besarkan anak, ilmu untuk jadi isteri yang baik, ilmu untuk jadi suri rumahtangga yang menyenangkan, ilmu untuk jadi anak yang baik buat kedua ibu bapa, ilmu untuk jadi menantu, biras, dan semua la... semua nie perlukan ilmu.. *dulu time sekolah cikgu suruh belajar keje adah cabut je..huhu..menyesal!!*

sekarang adah nak tanya korang dan mintak pendapat dari korang semua...
adah nak sangat direct feeding asyraaf sampai umur dia 2 tahun..
hari pertama dia lahir dah kena tahan NICU..
susu formula susu pertama yang dia rasa.. bila sampai rumah nak berpantang, adah belum urut lagi, 
pagi-pagi buta dalam pukul 2 pagi en.suami keluar cari susu formula sebab asyraaf dah mengamuk lapar..susu setitik pon tak keluar lagi..
bila berpantang, dicampur juga susu formula..
sampai sekarang susu formula dicampur dengan susu badan...
tapi asyraaf lebih suka susu badan... dapat botol pon mesti nak badan jugak..
kesian jugak dekat anak.. nak buat macam mana..susu kais pagi makan pagi..kais petang minum petang..hihihi..



soalan adah untuk penyusuan ni :

1- tidak lambat kan untuk adah bagi susu badan terus kepada asyraaf sampai 2 tahun??sebab asyraaf dah 8 
     bulan..

2- macam mana adah nak banyakkan susu badan yang sedia ada nie??

3- susu badan adah cuma adah sebelah kanan sahaja, belah kiri dah slow.. macam mana nak atasi masalah 
    nie?

4- perlu makan supplement apa untuk bagi susu yang banyak dan berkhasiat untuk asyraaf??

kalau kalian yang baik hati ada terbaca mana-mana review tentang orang yang berjaya menyusukan anak diorag dengan baiknya..*jeles!*..bagi link ok..kalau yang tengah baca ada pengalaman dan link-link berkaitan..bagitau ok...sangat-sangat memerlukan ilmu yang terbaik untuk ini....*sambil buat muka kesian=_='*

asyraaf tengah tidur sambil susu badan ye...
walaupon sebotol susu habis..susu gantung jugak buat dia tidur..

keluarga kecil dan bahagia adah..waktu nie kat majlis hari keluarga..berkumpul 5 generasi HAJAH ZAHARAH.. dah bagi asyraaf susu botol..tapi susu gantung original jugak yang boleh buat dia dibuai mimpi indah dan nyenyak...lagi bawah kipas dengan hujan renyai-renyai..macam gitu je dia boleh tidur hampir 2 jam... penat pangku dia..hihi...
dan sebab ini jugak adah nak susukan sepenuhnya untuk asyraaf....

lagi satu, setiap malam bila asyraaf dah tidur dan setiap 2 jam dia akan merengek..maknanya dia nak susu.. bila bagi botol, dia TAK NAK hisap..kalau hisap pon sikit-sikit je dan amik masa yang sangat lama nak habis..setengah jam ke satu jam tau.. yang dia cari tetap MAMA dia punya.. mama dia kesian sebab susu yang sangat merundum.. 
bila bangun pagi je bagi susu botol asyraaf minum dengan laju sebab lapar hampir atau lebih 8 jam tak hisap susu.. hari-hari pujuk 'susu' mama supaya kaya seperti dulu.. kesian kat asyraaf.. :'(


p/s : cepat asyraaf tidur hari ni sebab penat belajar berdiri lama lebih 10 saat...bangga mama dia..bertepuk tangan macam kanak-kanak riang..hahaha...^_^

p/s : en.suami ada belikan anmum lacta... harus minum sebab terharu dengan kesungguhan en.suami nak tengok adah susukan anak kami dengan susu original.... ^_^

1 comment:

Munnafendy said...

adah join la group ibu2 menyusukan kat fb..atau pun persatuan ibu2 comel mengandung..byk tips kat situ.

yg pasti blum tlambat lg nk bf..semoga bjaya ye adah