Wednesday, April 29, 2015

Hadiah 2015

Assalamualaikum,

Tahun 2015 dah jalan 5 bulan. Punya la cepat sangat masa berjalan. Lagi cepat bila pikir balik tinggal 4 bulan je lagi nak jumpa bakal adik Asyraaf. :). Senyap-senyap je datang nak kasi surprise mama, ayah dengan Abang Long dia. Rezeki yang tak dijangka. Alhamdulillah seronok kami sekeluarga terima berita ni.

Setiap anak kan memang la berbeza sangat ragam masa mengandung ke, masa jaga. Kali ni memang baby selamatkan mama dia dari mabuk yang teruk. Cuma mulut nak kena ada makanan je.

Bulan pertama pregnant : 
Rasa beza sangat badan, perubahan bentuk badan sikit-sikit nampak. Perubahan mood jangan kata. Kejap boleh ketawa, kejap lagi diam balik. Paling penting setiap hari mesti WAJIB dengar lagu hindustan. Hahah. Mulut tak boleh tak ada gula-gula. Tak boleh bau makanan pelik-pelik.

Bulan kedua : 
Sama je macam bulan sebelumnya, cuma pinggang dan perut sakit. Tidur tak selesa. Padahal awal lagi. Saja la tu nak torture mak dia dulu. Salam perkenalan katanya.

Bulan ketiga :  
Bulan paling mencabar sebab baby dalam perut mama tak dapat jumpa nenek dia. Arwah mak mertua telah pergi untuk selama-lamanya. Tapi tak pe, mama tak akan lupa ajar adik baby kenal atok nenek belah ayah. Sebab diorang kaya dengan kasih sayang.

Bulan keempat : 
Ada bleeding sikit masa ni. Perut sakit, pinggang selalu sakit-sakit. Masa ni emosi drop sikit sebab doktor kata kandungan masa ni kandungan risiko. Ada nurse ni pulak cakap kemungkinan gugur tu ada. Lagi la emosi sangat-sangat. Dapat mc seminggu suruh bedrest, tak boleh buat kerja berat, angkat Asyraaf pon dah tak boleh.

Bulan kelima : 
Bleeding dah tak ada, tapi perut kerap keras. Baby kali  ni memang berbeza dengan Asyraaf. Doktor swasta bagi ubat kuatkan rahim. Alhamdulillah baby tak ada masalah apa-apa. Mungkin mama dia je dah tak boleh nak melasak sangat. Perut baru la nampak macam orang pregnant. Baby dah makin aktif bergerak. Mabuk sikit-sikit dah hilang.

Dah nak masuk bulan keenam, keadaan aku sangat ok. Harap baby pon akan ok sampai bersalin. Perangai Abang Long Asyraaf huh lagi la tak boleh nak cakap. Dia sayang adik baby dalam perut. Tapi suka baling-baling barang, manja makin lebih. Orang kata biasa la sebab nak dapat adik. Harap dia dapat sayang adik dia. Tak cemburu, sebab sayang semua sama rata. :)


Semoga adik baby dapat membesar dalam rahim dengan baik dan sihat. Abang long dah tak sabar nak jumpa awak lagi 4 bulan je. :)

2 comments:

Farah Waheda Wahid said...

semoga segalanya dipermudahkan yer... In Shaa Allah, Amin...

Mila Hilas said...

lebih kurang sbulan lah beza kite sy nak masuk 5m minggu dpn..hehe..anak awk umo bape yg sulong tu??mcm baye2 anak sy je