Thursday, October 02, 2014

Kisah Asyraaf : Malam bebas tanpa Basah!

Assalamualaikum.

Hari ni pencapaian baru Asyraaf tanpa pampers. Sebab dia berjaya tidur semalaman tanpa pampers dan tanpa mandikan aku dengan air kencing dia malam tadi. wakaka.

Sebenarnya aku dah tertido dulu, tapi sebelum tidur awal-awal aku dah pesan kat Pak Zarif pakaikan Asyraaf pampers sebelum tidur. Tapi agaknya Pak Zarif ingat dia dah pakaikan pampers, tidur nyenyak je dua-dua ye. 

Pagi tadi aku try pegang seluar dia nak tengok pampers penuh ke tak. Langsung pampers tak ada. Cari juga ada basah ke tak dekat tilam dan langsung tak. Alhamdulillah. Permulaan yang baik. Usaha penat lelah mama awak 2 3 bulan asyik tanya nak kencing ke tak berbaloi!. Macam menang hadiah percutiaan je rasanya. ^_^



Selamat berjaya Asyraaf. Mama dah ada pencapaian mama walaupon lambat 2 bulan. hihi. Aku start ajar Asyraaf  KEMPEN NO PAMPERS! (KLIK) bila dia pandai cakap sikit-sikit. Senang dia nak bagitau dia nak kencing.

Antara tips aku nak stopkan pampers Asyraaf :

1- Sabar - standard kalau anak korang hari pertama sampai seminggu kadang-kadang kencing sepah-sepah. Kalau ibu bekerja korang boleh buat setiap hujung minggu dan lepas korang balik kerja sampai diorang nak tidur malam tu korang pakaikan balik pampers.

2- Kerjasama - kena kerjasama dengan suami/isteri sebab kadang-kadang sorang buat kerja rumah sorang kena alert tanya anak nak kencing ke tak.

3- Peka - Kalau anak korang asyik pegang diorang punya kemaluan je tanya terus atau bawak je pergi bilik air. Budak baru buka pampers dia tak pandai nak kencing. Paham tak? dia dah biasa ada pampers.

4- Jangan marah - Masa mula-mula aku ajar asyraaf, mak aku kata jangan marah-marah nanti dia takut terus tak nak kencing atau simpan kencingnya. 

5- Amaran -  Seminggu pertama aku struggle gila nak ajak dia bawak bilik air. Akan ada satu masa dia buat hal, kencing dekat sudut-sudut. Malu la konon. Aku tak marah. Tapi aku bagi amaran. Amaran manja je.hihi

6- Puji -  Yes!budak memang suka makan pujian. Orang dah besar pon suka kena puji apa lagi anak-anak kita kan. 

SELAMAT MENCUBA!





10 comments:

Farah Waheda Wahid said...

yes betul, walaupun belum lagi dalam fasa potty train, tapi memang tau nak potty training anak2 ni kena banyak2 bersabar... tahniah!!! ^_^ ngee...

Etuza Etuza said...

http://madey09.blogspot.com/ datang dari blog Mia Liana

Mia Liana said...

tahniah... bestnya... seronok kan...

p/s : Salam. Terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #9. (^_^). Blog ini telah tersenarai di http://www.mialiana.com/2014/10/senarai-url-blog-9.html dan pemenang bertuah telah diumumkan di http://www.mialiana.com/2014/10/pemenang-bertuah-url-blog-9.html

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualaikum... syuhadah,

kena sabar kan nak ajar anak kencing tanpa pakai pampers...

mselim3

pls: thanks tip2 yang diberikan..

husna abdmalek said...

Follow sini dari blog mialiana :))

Faarihin said...

Bagusnya Asyraaf.. Umur berapa tahun ni? Comel sungguh dia.. =)

maidatul said...

Assalammualaikum... syuhadah,

Salam ukhwah...

Bestnya bila anak da xperlu pakai pampers kan...tahniah...

Singgah & follow sini :))
Jom singgah & follow http://nurcinta-mai.blogspot.com/

Scha Nazri said...

susah juga nak ajar anak kencing nnii. heheh

Syuhadah Razali said...

Mmg sangat mencabar.. but semua ibu pasti boleh kan!!.. terima kasih

Syuhadah Razali said...

Waalaikumusalam..

Betul mmg kena sabar... sharing is caring..