Tuesday, March 15, 2016

Kisah Pantang Tunggang Langgang.

Assalamualaikum.

Sambungan  part sebelum ni. Lamanya lahai aku nak buat sambungan. Doakan aku lebih istikomah lepas ni dalam mengupdate blog. Banyak benda aku nak update lepas ni. :)

Baby aku dilahirkan pada usia kandungan 36minggu. Secara induce. Lahir memang kecik sampai aku boleh beranak sendiri. Keluar kepala dulu baru nurse masuk. Alhamdulillah dipermudahkan. 2.34kg lebih dari estimate masa scan baby cuma 1.7kg sahaja. Atas sebab uri baby tak supply makan pada baby dan baby tak nak membesar dalam kandungan , jalan terbaik terpaksa dikeluarkan. Sebulan lebih awal dari tarikh EDD. 

Hari pertama Zahira dekat rumah kitorang anak beranak tidur dalam bilik. Zahira menangis. Asyraaf boleh bangun jerit 'diamlah'. Kelakar sepanjang pantang. Setiap kali aku pakai param dengan pilis setiap kali tu juga Asyraaf jeling je dari pintu. Busuk katanya. 😂😂


Suka sangat dengan gambar ni. Dah jadi abang long dah Asyraaf. Abang long yang kuat menangis. :)


Disebabkan Zahira ni kecik dia kena Prolog Jaundice. Dua kali kena tahan NICU. Kesian tengok kaki kecik dia hari-hari kena amik darah. Dan hari ke 28 Zahira admit wad NICU sekali lagi disebabkan demam. Yang ni akan sambung next entry. 

Sepanjang jaga Zahira dalam pantang tak ada yang susah. Mungkin anak no dua barangkali. Jadinya dah ada pengalaman. Asyraaf pon bagi kerjasama yang sangat baik kecuali time adik dia poo poo boleh sebabkan dia stress. :) 



Sepanjang aku berpantang kali ni aku tak dapat makan jamu, makan benda-benda panas macam halia, lada hitam. Semua aku korbankan sebab Zahira kuning tak hilang-hilang sampai 28hari. Orang tua-tua dulu pantang kalau ibu lepas bersalin minum air dalam kuantiti yang banyak. Tapi aku terpaksa minum air yang banyak sebab Zahira perlukan susu. Tekak cepat kering. Sorry atok. :)

Pantang kali ni juga luka aku sangat cepat baik. Tak tahu la sebab kali kedua atau apa. Mungkin kali ni aku bersalin luka tak banyak dan koyak tak besar macam dulu. Dan aku terus makan pil lawas untuk orang lepas bersalin dan pati haruan 2 kotak terus aku habiskan. Aku tak ada letak manjakani ke atau minyak gamat dekat pad. Tak berani. Fobia ok masa Asyraaf 2 minggu pon luka tak baik lagi. ALLAH kan maha adil. DIA beri aku kesihatan yang cepat supaya aku kuat nak jaga Zahira masa dia sakit. 




Pantang kali ni rasa sekejap sangat sebab aku hampir setiap hari ulang alik klinik dan hospital. Alhamdulillah sekarang Zahira dah 7 bulan. Dan sihat. Rindu masa pantang. :)

2 comments:

Mila Hilas said...

comelnya ada lesung pipit la.hehe...kiutnya dia.

Syuhadah Razali | Lifestyle . Family . Food said...

Maknye pon tak de lesung pipit dalam macam ni